به گزارش خبرنگار مهر ، سال پایانی دهمین دولت در نظام جمهوری اسلامی با روند به پایان رساندن پروژهای متعدد عمرانی پیگیری شد و پروژه هایی با عنوان مهر ماندگار در این بین در سراسر کشور انتخاب شد که در این بین استان همدان 36 مورد از آنها را از آن خود کرد.
از مهمترین این پروژه ها میتوان به خط انتقال آب از سد تالوار در استان زنجان به همدان، خط انتقال پساب فاضلاب شهر همدان به نیروگاه شهید مفتح، ساخت راه آهن تهران به همدان و در نهایت سنندج، آزاد راه ساوه به همدان، عریض شدن باند فرودگاه همدان و ساخت برج جدید برای آن، ساخت سد کلان در ملایر، شنجور در رزن و گرین در نهاوند اشاره کرد که در نوبه خود از مهمترین پروژه های عمرانی بوده و هستند که برخی از آنها در زمان مقرر به پایان رسید و تعدادی نیز به علت کمبود اعتبارات میراثی است که به دولت یازدهم سپرده شد تا به پایان برده شود.
اما کمبودهای اعتباری در بخش عمرانی در بودجه اولین سال دولت فعلی موجب شد که همت دولت تدبیر در این مدت پایان دادن طرحهایی باشد که بیش از 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
استان همدان سه ماه پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید شاهد قرار گرفتن استانداری هم سو با دولت بود، روند تغییرات در کابینه محمدناصر نیکبخت رو به تخصص گرایی رفت و وی با تغییر معاون عمرانی خود که بسیار نیز از وی رضایت داشت روند پیگیری پروژه ها و طرح های عمرانی را به دستان یکی از معاونان وزارت نیرو سپرد تا وی که متخصص در اجرای پروژه های بزرگ است بتواند تغییرات اساسی در این بین بدهد و طرحهای باقی مانده را به نتیجه برساند.
نیکبخت که در اولین هفته آغاز به کار خود به سرکشی از پروژه های مهم عمرانی در حال احداث استان پرداخت بر اساس رویه دولت کابینه خود را در همدان موظف به پایان رساندن پروژه های استان با پیشرفت بالای 80 درصد کرد که در این بین تاکنون عریض شدن باند فرودگاه همدان و افتتاح10 کیلومتر از آزاد راه همدان به ساوه در آذرماه سال گذشته مهم ترين پروژه هايي است که به نتیجه رسیده و در حالی که مقرر بود 22 کیلومتر از مابقی آزاد راه تا قبل از ورود گردشگران در خرداد ماه سال جاری نیز وارد مدار شود این امر هنوز تحقق نیافته است.
در این بین و به گفته معاون عمرانی استاندار همدان پروژه های انتقال آب و مواصلاتی در اولویت به اتمام رسانی قرار گرفته است.
یکی از نیازهای اساسی استان بحث تامین آب شرب پایدار برای شهر همدان ودیگر نقاط استان است و در این بین سالهاست که قرار است آب سد تالوار برای تامین پایدار آب شرب همدان به این شهر برسد اما هر چند این سد در زمان دولت دهم آبگیری شده و بخشی از لوله گذاری انتقال آب نیز انجام شده اما باز هم هزینههای زیادی برای ادامه این پروژه نیاز است.
همدانیها سه سال دیگر برای نوشیدن آب سد تالوار صبر کنند
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان در این خصوص در گفتگو با مهر گفت: با این روند تزریق بودجه، این پروژه شاید تا سه سال دیگر نیز به نتیجه نرسد.
مرتضی عزالدین که پیشرفت خط انتقال آب از سد تالوار واقع در استان زنجان را 44 درصد عنوان میکرد، ادامه داد: این خط انتقال 140 کیلومتر طول دارد که افق این طرح تامین آب برای یک میلیون و 300 هزار نفر است.
وی اذعان داشت: در حال حاضر 86 کیلومتر از این خط لوله اجرایی شده و 20 کیلومتر نیز در حال اجرا است و برای کل پروژه 500 میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به اینکه برای اتمام طرح 326 میلیارد تومان نیاز است، اذعان داشت: بر اساس توافق، استان همدان از این سد 63 میلیون متر مکعب سهمیه برداشت دارد.
اما یکی دیگر از طرحهای مهم سد سازی در استان که مطالبه سالیان دراز مردمان نهاوند است ساخت سد گرین است که با کمبود اعتبار مواجه شده و پیشرفت مناسبی نیز نداشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان در این خصوص با اشاره به اینکه سد گرین تنها هشت درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: روند اجرایی سد به دلیل کمبود اعتبار رضایت بخش نیست.
وی که احداث سد گرین را یکی از پروژههای مهم و استراتژیک برای استان بر میشمرد، افزود: با هزینه کرد هزار و 200 میلیارد ریال تا کنون تنها این پروژه هشت درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
عزالدین اذعان داشت: مشکل عمده این پروژه کمبود اعتبار است و در سال جاری با توجه به تصمیم دولت مبنی بر کاهش اعتبارات پروژههای زیر 20 درصد پیشرفت فیزیکی و توجه به پروژههای بالای 80 درصد پیشرفت فیزیکی اعتبارات این پروژه در سال جاری هشت هزار و 400 میلیون ریال مصوب شد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به اینکه از میزان اعتبار مصوب شده سال جاری نیز تا کنون 25 درصد تخصیص داده شده است، گفت: در حال حاضر پیمانکار مبلغ 130 میلیارد ریال طلب دارد و تلاش همه مسئولان استان و شرکت آب منطقه ای این است که در لایحه 94 اعتبار خوبی به این پروژه اختصاص داده شود.
اما یکی دیگر از پروژههای مهم استان که تاثیر بسزایی در نجات دشت فامنین از فروکش کردن آب چاههای زیر زمینی وجلوگیری از خطر فراگیر شدن فروچاله ها میتواند باشد طرح تغییر سوخت نیروگاه مفتح از تر به خشک است که این امر با انتقال پس آب فاضلاب همدان به این نیروگاه و کاهش نیاز نیروگاه برای تامین آب از چاهها است.
این نیروگاه به علت بحرانی کردن وضع منطقه بنابر دستور رئیس جمهور سابق به استان با 50 درصد از ظرفیت خود فعالیت میکرد که اکنون به 30 درصد رسیده است و این امر موجب شده که مدیران این مجموعه از زیان کشور با این روند استفاده از نیروگاه خبر میدهند.
اما در خصوص اجرای طرح انتقال آب در حالی که مدیر عامل سابق شرکت آب منطقه ای همدان در تیر ماه سال گذشته از بسته شدن قرار داد اجرایی این طرح و پایان یافتن مطالعات طرح خبر میداد مدیر عامل جدید در آخرین اظهار نظر از عدم اجرایی شدن طرح خبر داد.
مرتضی عزالدین که علت این امر را عدم پرداخت قسط اول پیمانکار به دنبال آن مطرح کردن ادعای ضرر و زیان عنوان میکرد، گفت: پروژه خط انتقال پساب فاضلاب همدان به نیروگاه مفتح نزدیک به 50 کیلومتر طول دارد و برای اجرا 56 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
سوت قطار تا پایان سال آینده در همدان شنیده نمیشود
یکی دیگر از پروژه های مهم ارتباطی در استان همدان پروژه قطار تهران به همدان و سنندج است که وزارت راه آن را یکی پروژه های استراتژیک کشور میدانداما روند ساخت آن به رغم کامل شدن زیر ساختها با کمبود ریل و تحریم کشور در این خصوص مواجه شده است.
راه آهن تهران - همدان - سنندج 418 کیلومتر طول دارد و 268 کیلومتر آن در محور تهران - همدان با دارا بودن 11 ایستگاه راه آهن طراحی شده و 150 کیلومتر دیگر آن در محور همدان به سنندج با دارا بودن هفت ایستگاه راه آهن مدنظر است.
مجموع 418 کیلومتر محور راه آهن دارای هشت قطعه اجرایی است و پنج قطعه آن در محور راه آهن تهران - همدان و سه قطعه دیگر در محور راه آهن همدان - سنندج است.
این مسیر ریلی دارای 18 ایستگاه در طول محور است که در این بین ایستگاه راه آهن شهر همدان ایستگاه تشکیلاتی است و جانمایی ایستگاه تشکیلاتی راه آهن همدان در روستای رباط شورین واقع در 10 کیلومتری مرکز شهر همدان صورت گرفته است.
مدیر عامل شرکت ساخت توسعه وتوسعه زیر بنا حمل ونقل کشور که دی ماه گذشته به همدان سفر کرد در بازدید از این پروژه عنوان کرد: با توجه به محدودیتهای اعتباری کشور امیدواریم با اتفاقات جدیدی که این عرصه روی می هد شاهد حل مشکلات اعتباری باشیم.
علی نورزی زاد در این بازدید در جمع خبرنگاران از همت این وزارت خانه برای پایان دادن به ساخت پروژه خبر داد.
در بازدید محمد ناصر نیکبخت از این پروژه در پاییز سال گذشته نیز وی از افتتاح ایستگاه قطار همدان در سال جاری خبر داد.
اما در حالی که خبرهایی از تامین ریل گذاری 30 کیلومتر از این پروژه از سوی استاندار اعلام شد، تا کنون در خوشبینانه ترین حالت 95 کیلومتر از این طرح ریل گذاری شده است.
معاون عمرانی استانداری همدان در این خصوص به مهر گفت: در سال 93 تنها 81 میلیارد تومان اعتبار برای راه آهن در نظر گرفته شده که با این میزان اعتبار تا پایان سالجاری پیشرفت فیزیکی کل پروژه به 70 درصد خواهد رسید.
محمود رضا عراقی با اشاره به اینکه زیر سازی پروژه به پایان رسیده است، عنوان کرد: اگر فاینانس پروژه که در وزارت راه و شهرسازی مصوب شده زودتر بسته شود و ریل مورد نظر تامین گردد میتوان امیدوار بود که اواسط سه ماهه اول سال آینده این پروژه آماده بهره برداری باشد.
وی در خصوص وعده شنیدن سوت قطار در همدان بیان داشت: در صورتی که اعتبار این پروژه تامین نگردد باید تا اوایل نیمه دوم سال آینده منتظر شنیدن صدای سوت قطار در همدان نشست.
یکی از نمایندگان مردم همدان در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص راه آهن همدان تهران گفت: وزارت راه وشهر سازی با فاینانس بسته شده مقرر است ریل چهار پروژه مهم کشور را که یکی از آنها پروژه راه آهن تهران به همدان است، تامین کند.
ابراهیم کارخانه ای با اشاره به اینکه 80 میلیارد تومان در سالجاری به این پروژه اختصاص یافته است، افزود: در صورت محقق شدن این میزان اعتبار بازهم پروژه به 100 میلیارد تومان اعتبار ریالی دیگر نیاز دارد.
وی که به کمبود اعتبارات در کشور اشاره میکرد در خصوص وعده رسیدن قطار به همدان، عنوان کرد: در خوشبینانه ترین حالت و در حالی که همه اعتبارات محقق شود سوت قطار تا پایان سال 94 در همدان شنیده خواهد شد.
این نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی همچنین در خصوص پروژه انتقال آب سد تالوار به همدان نیز بیان داشت: مصوب شده ورقهای لوله انتقال آب از سد تالوار به صورت فاینانس تامین شود.
کارخانه ای که دغدغه نمایندگان استان همدان را به ثمر رسیدن این طرح حیاتی عنوان میکرد، افزود: پیگیریهای انجام شده در خصوص این طرح در دوسال اخیر مناسب بوده و امیدواریم به زودی این طرح حیاتی به ثمر برسد.
استاندار همدان نیز در خصوص آخرین وضعیت این پروژ ها در همدان گفت: 35 میلیارد تومان اعتبار برای انتقال پساب فاضلاب تصفیهخانه همدان به نیروگاه شهید مفتح از سوی وزارت نیرو اختصاص یافته و این طرح پایان تابستان مورد بهره برداری قرار می گیرد.
نیکبخت عنوان کرد: در دیدار با وزیر نیرو، قرار شد سد سرابی تویسرکان تا پایان امسال افتتاح شود و در ساخت سد شنجور رزن تسریع صورت گیرد.
وی که از مذاکره با رئیس جمهور برای سرعت بخشیدن به انتقال آب از سد تالوار به همدان سخن میگفت، اذعان داشت: از 250 میلیون متر مکعب آبی که در مخزن سد ذخیره میشود، 63 میلیون متر مکعب برای تأمین کمبود آب 11 شهر و 59 روستا استان استفاده خواهد شد.
در نگاهی واقع بینانه به عملکرد دولت یازدهم در بخش پروژه های عمرانی در یکساله گذشته در همدان باید گفت تعهدات باقی مانده از دولت قبل در این بخش به قدری زیاد است که نماینده رئیس جمهور در استان تنها در این مدت به دنبال به سرانجام رساندن پروژ ه های عمرانی سابق بوده و پروژه جدیدی در این بین با توجه به مشکلات مالی دولت تعریف نشده و همت استان استفاده از ظرفیتهای سرمایه گذاران در این بخش است، به طور مثال در خصوص سد گرین مسئولان به دنبال جذب سرمایه گذار خصوصی برای اتمام طرح هستند.
به هر روی انتظار میرود تحقق وعدههایی که سالهاست مردم همدان چه در بخش آبرسانی و چه در بخش مواصلاتی در انتظار آن هستند هر چه سریعتر روی دهد، رويدادي كه شايد در حال حاضر مي طلبد با تغيير قرار داد ساخت پروژه هاي ملي با مشاركت بخش خصوصي پيگيري شود تا شاهد رونق اقتصاد و گردشگری در همدان باشیم.
نظر شما